Langsung ke konten utama

ARTIKEL LIPI : The Thinker: The Price of Green

The Thinker: The Price of Green

Jakarta Globe, July 13, 2010

At the end of May, Indonesia and Norway reached an agreement under which Norway is expected to provide a billion dollars in aid to fund Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD) projects in Indonesia. This agreement is in line with Indonesia's determination to reduce its level of greenhouse gas emissions by 26 percent, or 41 percent with international support, by 2020.

One aspect of the deal that has caused debate is a clause for a two-year moratorium on the conversion of forests and peatland.

Indonesia is a country that is still largely dependent on the utilization of its natural resources, causing some observers to worry that the moratorium will reduce the rate of economic growth in sectors such as forestry and palm oil.

The economic gains derived from crude palm oil are tempting considering that the price of CPO recently climbed to an average $750 per ton.

Indonesia is the world's biggest CPO producer, accounting for about 23 million tons per year. The necessary question, therefore, is whether policies to preserve the environment will impinge upon needed economic growth.

Questions concerning the trade-off between economic growth and environmental conservation are increasingly prominent, especially in developing countries in Asia, Latin America and Africa, which generally rely on natural resources as major sources of income.

A 1996 study, published in Ecological Economics, on the relationship between environmental quality and economic performance in Indonesia concluded that policies to protect the environment did not negatively impact income distribution and, in certain aspects, encouraged more rapid gross domestic product growth.

A similar study in the United States in 2001 concluded that: the level of private investment and economic development can be enhanced by environmental regulations that can reduce uncertainty.

The researchers also said that while conflicts of interest between businesses and the environment were inevitable, in general environmental policies coupled with institutional reforms in the institutions in charge of environmental regulations would likely encourage investment and accelerate economic development.

The findings would seem to allay concerns about economic development being negatively impacted by environmental policy and regulations.

Economic growth is required to improve people's living standards. However, the excessive exploitation of natural resources will lead to far greater costs than benefits when Mother Nature fights back in the form of natural disasters and environmental damage.

We have already started to feel the impact of climate change, for instance, in the increasing uncertainty over the boundary between the wet and dry seasons.

We also see more frequent news about crop failures and damage due to an increasingly erratic climate.

In a country like ours where a huge proportion of the population still relies mainly on agriculture, aggravated environmental circumstances from poor planning when exploiting natural resources will directly affect people's livelihoods.

People who are still living below the poverty line, especially in rural areas, will be especially affected by the unwise exploitation of natural resources and will be hit by the loss of clean air and clean water.

In striking a balance between environmental protection and economic development, Herman E Daly, a professor of ecological economics at the University of Maryland in the United States, offers some advice that we should bear in mind when managing our natural resources.

First, limit the use of all resources to rates that ultimately result in waste levels that can be absorbed by the ecosystem.

Second, exploit renewable resources at rates that do not preclude the regeneration of those resources.

And third, deplete nonrenewable resources at rates that, as far as possible, do not exceed the rate of development of renewable substitutes.

If we can manage the potential of our natural resources wisely while optimally distributing the benefits of these natural resources for the welfare of all people, surely this wealth would be a blessing and not a curse.






Teddy Lesmana is a researcher at the Center for Economic Studies at the Indonesian Institute of Sciences (LIPI) and a USAID Indonesia Forecast Scholar at the University of Maryland.


------------------
Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia - LIPI
http://www.lipi.go.id

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Hambatan Dalam Kepemimpinan

Sering menyalahkan situasi
Seorang koruptor yang dihadapkan ke pengadilan mengatakan bahwa ia sebenarnya korban situasi. Sebenarnya ia bukan korban situasi, namun ia melarutkan diri dalam situasi dan menggunakan situasi sebagai alasan untuk berbuat jahat. Situasi melahirkan pemimpin yang cocok untuk zamannya. Sejarah telah membuktikan kebenarannya. Kebanyakan panglima perang menunjukkan wibawanya pada masa peperangan tetapi tidak cocok memimpin kelompoknya pada masa damai dan tenteram. Pemimpin yang dapat melihat situasi yang dihadapi dan cerdas menanggapinya, mampu memberikan perintah pada saat yang tepat dan mengambil inisiatif. Pemimpin seperti ini tidak perlu menjadi ahli di bidangnya tetapi memahami pengetahuan umum di bidang itu. Di samping itu anda tentu saja harus memiliki kemampuan teknis dan profesional agar anda berwibawa dalam mengatur roda kepemimpinan serta mengambil keputusan yang komunikatif dan meyakinkan.
Tidak berhasil memotivasi mereka
Kebolehan seorang pemimpin berg…

Itinerary and Budget South Korea Trip [May 2016]

Setelah sepuluh postingan sebelumnya itu menceritakan tentang kejadian apa aja yang terjadi selama perjalanan gw, Nono dan Anita di Korea Selatan pada tanggal 1 – 10 Mei 2016, kali ini gw akan memposting mengenai keseluruhan itinerary kita dan juga budget gw selama traveling kemaren.
Sebelum liat itinerary aktual kita pas di Korea Selatan, ini gw kasih liat itinerary yang kita rencanain sebelum berangkat: (please click and then open image in new tab for bigger resolutions)

My Personality Test Result

I tried this personality test on http://personality.visualdna.com/
I am a Harmonizer. Harmonizer means a mediator who brings one thing into harmonious agreement with another.
Spirit: You're a Harmonizer. Loyal and honest, you're generous with your time and know how to support your friends. You value one-on-one time with your inner circle and have a few close friends who you can truly rely on. Reliable and trustworthy, you seek harmony and balance in your life. You forge strong, long-lasting friendships, and your friends value your honesty and frank opinions. You tend to value routine and security. You know how to take the good with the bad. Your balanced attitude means life feels pretty good and you're comfortable in your own skin.When it comes to improving things in your life, why would you say no to extra cash? It would be great to treat the family whenever you feel like it. The trick is to be disciplined about budgeting. If you stay on top of your finances, you'll feel …

Bye-bye South Korea! #Day10

Hari ini officially hari terakhir di Korea Selatan, karena kita harus pulang ke Jakarta. Pagi itu agak hectic gitu, karena gw yang biasanya bangun paling pagi juga agak telat bangun. Langsung buru-buru mandi dan packing. Anita sama Nono juga kayanya cuma mandi bebek aja deh. Sambil nunggu mandi, kita juga sempetin sarapan ramyeon instan yang kita beli kemaren. Tapi gw sih kurang nafsu, jadi banyak sisanya.
Pas jam setengah 6an, si Justin dateng dia nanya kita udah siap atau belom dan mau ngajak bareng ke bandara. Tapi karena kita masih riweuh dan gak enak kalo minta dia nungguin, akhirnya kita minta dia berangkat duluan aja.
Pas udah jam 6an kurang, kita akhirnya rapih dan mulai jalan ke halte. Sebelumnya tuh kita dikasih bekel camilan gitu sama Kani, karena katanya kita gak sempet sarapan. Gak lupa sempetin foto bareng dulu sama Kani sebelum pamit pulang.